Går du helt i sort?

Min kæphest; hvorfor er vi så sort-klædte i Danmark? Vi er et af verdens lykkeligste lande og alligevel går langt de fleste klædt, som skulle de til begravelse! Du skulle overveje at udskifte sort med farve, fordi sort sjældent er den farve, der klæder folk bedst 😉

Provokeret? Det håber jeg! For verden er i farver og du har ét liv (her på jorden ihvertfald) til at vise dig fra din bedst mulige side! Jeg har sikkert nævnt det før, MEN efter at have gået Arkitektskolen i 5 år, tog jeg en beslutning; ALDRIG MERE sort tøj. Ej, i starten var det bare, aldrig mere KUN sort tøj! Det andet kom gradvist. Jeg synes simpelthen, at de typiske arkitekt altid gik i sort tøj og at det var DØDkedeligt! (Senere hørte jeg, at de arkitektstuderende gik under navnet “lakridserne” ;-))

Efterfølgende har jeg dog fundet ud af 2 ting; 1. det er ikke kun arkitekter, der går i sort tøj, det gør NÆSTEN ALLE! 2. Det er ikke kun dødkedeligt – det er i de fleste tilfælde også UKLÆDELIGT! Langt de fleste danskere har lys hud, og er der noget, der kan tage farven endnu mere ud af lys hud, så er det sort!

 

Prøv det, prøv det!

Jeg har et gammelt halstørklæde fra H&M – det er ret festligt i farverne og består af sammensyede runde, hæklede lapper 🙂 Jeg tror, jeg har købt det på udsalg for, ja nok 10-15 år siden og mindes jeg gav 30 kroner for det … Det er nok den beklædningsgenstand, jeg har fået flest komplimenter for gennem tiden. Senest her i januar i NEW YORK – og endda flere gange! I NEW YORK – ja, jeg siger det bare!

Nu er det jo ikke fordi, jeg synes folk skal kigge efter mig og råbe komplimenter og vende sig om efter mig, men hvis alternativet er, at INGEN vender sig efter mig og ALDRIG giver mig en kompliment, så tager jeg chancen og “lever” med opmærksomheden 😉

Kjole med sort bund og MEGA fedt orangerødt blomsterprint i kontrast.

Strik i patchwork med SKØNNE farver og en lille smule sort i kontrast.

Hvordan? Ret enkelt!

Forleden dag var jeg i Bahne på Strøget i Århus for første gang – skøn butik i øvrigt, med en café aller bagerst – og ikke mindst masser af farver 🙂 Mit øje fangede noget farverigt-glittertøj (bare kald mig Ravn), bag en ung kvinde, der stod og dampede tøj og hængte på bøjler. Jeg lænede mig og forsøgte at kigge “omkring” hende, så hun kiggede selvfølgelig op og udbrød: “ej, hvor ser du da farverig ud!” Jeg tog det umiddelbart som en kompliment (altså tro mig, tonefaldet var positivt) og i hvertfald noterede jeg mig, at det blev lagt mærke til, at jeg ikke var “gået helt i sort”. Jeg svarede hende: “ja, jeg kigger kun efter noget med farver, og så ender det sådan!” Så det må være opskriften, sværere er det ikke 😉

 

Hvorfor vælger du sort?

Jeg har læst artikler, der peger på, at vi er flokdyr og gør det samme som de andre, for ikke at skille os ud. Og netop sort er jo meget neutral, så man føler, kan gemme sig lidt … men hvorfor skulle man det?

Derudover hedder det sig jo, at sort slanker … men let’s face it – vi vejer det samme, uanset farve – til gengæld mener jeg (at have erfaret), at man kan flytte fokus andre steder hen end på vægt, hvis man bærer farver! Jeg synes til enhver tid, at en såkaldt “buttet kvinde” ser meget bedre ud i farver end i sort og at hun derudover udstråler glæde, selvsikkerhed og skønhed, hvilket er meget mere tiltrækkende end blot at være slank. Jeg er ret sikker på, at mange mænd har det på samme måde, såhhhh.

Ja, og så må vi ikke glemme “den lille, sorte” … den synes jeg bare, du skulle skifte ud med den lille, farvede – i den farve, der klæder dig allerbedst 😉

Mit klædeskab

Der er hverken miljømæssigt -eller økonomisk bæredygtigt at skifte hele garderoben ud i ét hug – selvom det lyder forjættende 😉

Min egen tilgang har været – gradvist over flere år – at forære mit sorte tøj væk med en beslutning om, at jeg kun ville have det sorte tøj tilbage, jeg havde brug for, hvis jeg skulle til en begravelse … de sæt har jeg nu også foræret væk, og kommer i stedet i mørk blåt. Selv har jeg fortalt mine nærmeste, at jeg gerne ser folk til min bisættelse komme i de vildeste farver 😉

Jeg går nu, som når man har besluttet sig for ikke at spise sukker mere og virkelig MENER det, med lettelse og beslutsomhed forbi afdelingen og hylderne med “det forbudte”. I starten skal man lige fokusere og styre fristelsen, men jo mere man gør det, jo lettere bliver det 😉

Udsnit af mit tøjskab, med bl.a. jakker i diverse farver – de mørkeste er mørk blå 😉

Livet i farver

Jeg kigger KUN efter farver og ud fra devisen om, at jeg gerne vil opbygge en garderobe, hvor jeg med tiden har bukser i “alle” farver, ditto t-shirts, jakker/cardigans og ikke mindst sko. Det kan kombineres i det uendelige og man er ikke så følsom overfor trends, blot man finder nogle farver og faconer, der klæder én. Og jeg køber både nyt og brugt tøj og forærer det væk eller sælger det igen, hvis jeg ikke får det brugt 😉

Jeg har dog enkelte beklædningsgenstande, hvori der INDGÅR sort, men det er ikke det indtryk, de efterlader 😉 En ældre, smuk, velklædt (og farverig) kvinde sagde en gang til mig: “Sort er ikke en farve – sort er en tilstand!” Og hun har ret, sort er ikke en farve, sort er fraværet af lys …

SÅ jeg opfordrer til oprør mod at bære KUN sort tøj – kig ned af dig selv; er du én af dem? Jeg lover dig, du gør verden til et lidt bedre sted, hvis du skifter det sorte ud med lidt farve – og det kommer IKKE til at gøre ondt!