Designdeklaration

For at være åben omkring, hvordan jeg arbejder med bæredygtighed og for at holde mig selv oppe på at have bæredygtighed for øje i alle mine designs, har jeg lavet en designdeklaration.

Hvorfor egentlig lave en designdeklaration?

For mig handler det om flere ting. For det første vil jeg gerne være helt gennemsigtig i forhold til, hvorfor jeg laver det, jeg gør – og hvordan. Jeg har jo aldrig selv været i tvivl om, at jeg arbejdede og designede ud fra bæredygtige principper – dogmer, om man vil.

Men især mht. BAEKKE smykkeserien har jeg haft et behov for at retfærdiggøre, at plastik f.eks. er et fantastisk materiale. Og nej, det skal selvfølgelig ikke smides i naturen, det siger jo sig selv! (Og hvem f….. er det også, der kan finde på det? Det er jo helt forrykt!) MEN når det så er fastslået, så er plastik et både innovativt og uundværligt materiale.

Plastic fantastic

Bruges og genbruges plastik fornuftigt, er det et fantastisk og (min påstand) rigtig bæredygtigt! NETOP fordi det kan genbruges og smeltes om til noget andet – og endda uden et kæmpe energiforbrug pga. lave smeltetemperaturer, modsat f.eks. glas. Keramik kan for eksempel IKKE genbruges, men kan (forhåbentligt) til gengæld holde rigtig mange år …

Igen bæredygtighed er ikke én ting, ét parameter, sort og hvidt. Bæredygtighed er mange ting, og ingen er (igen min påstand) 100% bæredygtige. Men jo mere opmærksomme vi bliver, jo bedre. Og jo mere åbne vi bliver overfor forskellige måder at være bæredygtige på, jo flere idéer vil der opstå, der kan erstatte ikke bæredygtige tiltag og produkter.

Nå, men tilbage til det med bæredygtigheden og gennemsigtigheden. Jeg vil gerne forklare, hvordan jeg er bæredygtig og hvorfor, så mine kunder ved, på hvilke præmisser, de køber mine designs. Så der er ”ren r.. at trutte i”, so to speak 😉

 

Beslut dig og hold fokus

Designdeklarationen er dog også for min egen skyld. Fordi jeg som designer og kreativ person, bliver inspireret og influeret af alt, jeg ser og også lader mig rive med. Jeg har også lyst til at lave en keramikserie, en glasserie, et bomuldsnet osv. Både fordi, det er det, der efterspørges og sælges lige nu og men også fordi, der ligger nogle skønne, designmæssige udfordringer i det – og fordi jeg ofte tænker, at jeg har et helt andet bud på det, end det der allerede findes.

Her er designdeklarationen med til at holde mig på rette kurs. Jeg SKAL tænke bæredygtighed ind i det, jeg sætter til verden, ellers har det ingen berettigelse. Det er det, jeg har bestemt og det jeg må holde fast i. Så måske designer jeg et indkøbsnet, men det bliver nok ikke af bomuld, fordi bomuld – så vidt jeg ved – er mega forurenende og ressourcekrævende at dyrke og forædle, økologisk eller ej. Så jeg tvinges til at tænke anderledes og det elsker jeg!

Det er indtil videre blevet til følgende designdeklaration:

 

USMEUS designdeklaration

Gennem nytænkning af funktion, formsprog og materialesammensætning sigter designs fra USMEUS mod at gøre dine dage gladere, vore omgivelser grønnere og vores verden bedre. Ud fra praktiske, æstetiske og cirkulære principper og tankegange skaber USMEUS anderledes og anvendelige klassikere med et tvist. 

Vi udvælger og anvender langtidsholdbare og genanvendelige materialer, der nemt kan skilles ad og upcycles hver for sig, for at opnå samme eller højere brugsværdi. Genbrugs- og overskudsmaterialer indgår, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt. Udvalgte bæredygtige designs fra USMEUS støtter lokale, nationale og internationale organisationer og indbefatter dermed også social ansvarlighed.

 

Helt konkret

ser de bæredygtige principper, jeg arbejder med, indtil videre således ud:

 

Hvert design opfylder et eller flere af følgende, bæredygtige principper:

  • Brug af materialer, der kan holde rigtig længe – måske endda flere generationer (som læder).
  • Brug af materialer, der i høj grad kan genanvendes og upcycles, dvs. muligheden for, at produktet ved genbrug kan blive til et produkt med samme eller højere brugsværdi.
  • Brug af genbrugs- eller overskudsmaterialer, dvs. udnyttelse af de ressourcer, vi allerede har.
  • Sammensætning af materialer i design, så de nemt kan skilles ad og genbruges hver for sig.
  • Social bæredygtighed – støtte til organisationer for at hjælpe – både lokalt, nationalt eller internationalt.

 

USMEUS: Cirkulært dansk design med omtanke – til varig glæde for dig og vore efterkommere